Lyssnade på barnens Astrid Lingrens cd skiva i fredags.
Hörde sången om Madicken.
Oj vad vi blev sugna på Abbes kringlor.
Så det blev kringlor till fredagens fika.
Abbes socker kringlor |
Detta behövs:
250 g smör
2 1/2 dl lättmjölk50 g jäst ( för söta degar)
1 stort ägg
1 1/2 dl vit sirap
1 krm salt
1 tsk bakpulver
ca 14 dl vetemjöl (jag använde special vetemjöl)
Till pensling:
50 g smör
strösocker
- Smält smör och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli finger varm.
- Finfördela jästen och häll degvätskan över . Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt ägg, sirap och salt.
- Blanda mjöl och bakpulver tillsammans, tillsätt och blanda till en smidig deg.
- Låt jäsa ca 40 min.
- Arbeta i hop degen och rulla till längder som du formar till kringlor.
- Låt kringlorna jäsa på plåt i ca 40 min.
- Sätt under tiden ugnen på 220 grader.
- Grädda kringlorna mitt i ugnen ca 8 -9 min beroende på storlek. Vid förlång gräddnings tid blir de torra och tråkiga.
- Pensla kringlorna med smör och doppa dem i socker medan de fortfarande är varma.
Utmaning: Försök att äta de här kringlorna utan att slicka bort sockret runt munnen.
ser gott ut, moster
SvaraRaderaDet ser jättegott ut!
SvaraRaderaOch om man inte har någon vit sirap, tar man lika mycket socker istället? I det här landet kan man knappt få tag på nån sorts sirap, och jag har bara ljus kvar, får bunkra lite mera till jul... ;)
Linda, kolla denna länk:
SvaraRaderahttp://www.recepthjalpen.se/sirap.html
Jag bunkrar fortfarande Norska saker :)
Tackar!
SvaraRadera