lördag 1 september 2012

Langos

 
 
Efter ytterligare en regnig dag, blev det Langos till middag.
 
 

 
Langosdeg:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 stor kokt potatis
  • 1 tsk salt
  • ca 7 dl vetemjöl special
  • 1 dl mjöl samt till utbakning
  • majsolja till fritering 
Förslag till fyllning:
 
Gräddfil/ cremefraich, finhackad rödlök, kaviar, räkor, tonfisk mm. 
 
Tycker det är gott att gnida in langosen med vitlök eller pensla langosen med vitlöksolja 
  1. Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda med en mosad potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
  2. Ta upp langosdegen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
  3. Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna eller stor kastrull och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd. Blir den brun och fin snabbt så kan du fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Fritera dem inte för länge då blir de hårda.
  4. Lägg upp dem på galler med hushållspapper under.
  5. Välj fyllning.

2 kommentarer:

  1. Det låter gott, skulle komma direkt om det inte vore så långt, kram moster

    SvaraRadera
  2. Mmm... Langos, det har jag inte ätit på flera år... Kanske man vågar testa att göra hemma, det verkar ju inte svårt...

    SvaraRadera